Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Pozostałe
  • Wszystkie newsy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Domowy marcepan – przygotujmy go sami
  • Przepisy

Domowy marcepan – przygotujmy go sami

admin Published: 15 kwietnia 2022 | Updated: 15 kwietnia 2022 2 minut czytania
Domowy marcepan – przygotujmy go sami

Domowy marcepan – dlaczego warto zrobić go samemu? Po pierwsze: smakiem bije na głowę ten, który możemy zakupić w sklepie. Po drugie: ma sprawdzony skład bez sztucznych dodatków i konserwantów. Po trzecie: jest znacznie tańszy. I robi się go tak szybko – to tylko kilka chwil pracy.

W taki oto sposób należy przygotować domowy marcepan (4 kroki):

1). Przygotowanie migdałów – do przygotowania około 600 g marcepana będziemy potrzebować około 350 g migdałów bez skórki. Zblanszowane migdały możemy od razu kupić w sklepie. A jeśli mamy takie ze skórką, włóżmy je na 10-15 minut czasu do gorącego mleka (dzięki temu migdały zachowają białą barwę). Po tym czasie wyjmijmy je, schłodźmy i zdejmijmy brązowe skórki – będą już bardzo łatwo odchodziły od migdałów. Potem migdały zmielmy na proszek przypominający mąkę. Im lepiej będą zmielone migdały, tym gładszy i łatwiejszy do formowania wyjdzie marcepan.

2). Miksowanie masy – zmielone przełóżmy do malaksera. Dodajmy do nich około 350 g cukru pudru i miksujmy do momentu, aż składniki zaczną zbijać się w małe grudki. Wtedy cienkim strumieniem wlejmy 2 łyżki wody. Możemy ją zastąpić miodem albo syropem z agawy, zwłaszcza jeśli marcepan ma być przechowywany dłużej niż 10 dni w lodówce. Zamiast wody świetnie sprawdzi się też białko lekko ubite widelcem.

3). Dodawanie aromatu – do składników w malakserze dodajmy jeszcze 2-3 łyżki likieru migdałowego (na przykład amaretto), albo jeśli wolimy rdzeń zeskrobany z wanilii lub wodę różaną. Całość miksujmy dalej do momentu, aż masa zrobi się elastyczna jak plastelina i można będzie łatwo lepić z niej kulki. Następnie przełóżmy marcepan na stolnicę i krótko zagniećmy rękoma (około 35 sekund czasu). Pamiętajmy o tym, że zbyt długie wyrabianie spowoduje wytrącenie się oleju z migdałów.

4). Właściwe przechowywanie – masę marcepanową, której nie zużyjemy od razu, przełóżmy do foliowego woreczka (najlepiej ze strunowym zamknięciem). Usuńmy całe powietrze, szczelnie zamknijmy i przechowujmy w lodówce 3-4 tygodnie czasu.

  • Przepisy

Continue Reading

Poprzedni: 8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.
Następny: Wszystko o: konopnym białku roślinnym

Author's Other Posts

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić? Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

26 listopada 2024
Po co nam przyprawy do mięs? Po co nam przyprawy do mięs?

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć? tarta wegańskie jedzenie

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Zobacz także

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

admin 7 września 2022
obiad kurczak curry
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

admin 31 sierpnia 2022
Pierogi z bobem
  • Przepisy

Pierogi z bobem

admin 15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
  • Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

admin 26 listopada 2024
Organizacja udanego wydarzenia to sztuka, która wymaga dopracowania wielu elementów — od wyboru miejsca, poprzez planowanie atrakcji,...
Czytaj dalej Read more about Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
Po co nam przyprawy do mięs? Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć? tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią obiad kurczak curry
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022

Przepisy

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

19
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości Olej konopny i jego właściwości
  • Kuchnia

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
  • Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

admin 26 listopada 2024
Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

admin 9 lutego 2023
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

admin 7 września 2022
© lovinghut.waw.pl