Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • 8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.
  • Kulinaria

8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.

admin 15 kwietnia 2022

Kefir jest produktem uzyskiwanym z fermentowanego mleka przy udziale bakterii probiotycznych i drożdży bogatych w liczne składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina A czy biotyna. Sukces kefiru, oprócz tego, że można go pić na wiele sposobów (z owocami, zbożami), polega na jego wartości jako żywności probiotycznej i zdolności do poprawy zdrowia. 

Osiem powodów, dla których warto pić kefir.

Jest wiele powodów, dla których kefir wzbudza namiętności, pomimo swojego specyficznego smaku.
    1. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga trawienie i prawidłowe wchłanianie składników odżywczych, a także zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii, takich jak pałeczka okrężnicy.
    2. Ze względu na wysoką zawartość witamin jest przeciwutleniaczem i wspomaga układ odpornościowy.
    3. Wpływa korzystnie na równowagę poziomu glukozy i lipidów we krwi.
    4. Może stanowić wsparcie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.
    5. Wspomaga odbudowę flory jelitowej utraconej w wyniku niektórych chorób lub długotrwałego przyjmowania antybiotyków.
    6. Dzięki zawartości wapnia, fosforu, witaminy D i związków bioaktywnych, które ułatwiają ich wchłanianie, pomaga powstrzymać zwyrodnienie kości.
    7. Zapobiega problemom skórnym, takim jak trądzik czy egzema, które mogą wystąpić w wyniku problemów jelitowych.
    8. Może pomóc w zmniejszeniu objawów nietolerancji laktozy, ponieważ ułatwia rozkład tej cząsteczki i sprawia, że jest ona bardziej strawna.

Przeciwwskazania.

W przeciwieństwie do wielu zalet tego naturalnego probiotycznego pożywienia należy pamiętać, że każdy powinien skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
    1. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wprowadzać ją do diety stopniowo i spożywać z umiarem.
    2. U osób z immunosupresją, ze względu na duże obciążenie bakteryjne, kefir może być szkodliwy.
    3. W przypadku problemów jelitowych, w zależności od ich pochodzenia i nasilenia.

Chociaż kefir może przynieść im korzyści, tylko specjalista będzie w stanie określić przyczynę problemu zdrowotnego i zdecydować, czy jest on wskazany w danym przypadku.

Continue Reading

Poprzedni: Właściwości zdrowotne zielonej kawy.
Następny: Wszystko o: konopnym białku roślinnym

Zobacz także

5 najpopularniejszych składników owoców morza
  • Kulinaria

5 najpopularniejszych składników owoców morza

29 sierpnia 2022
Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy
  • Kulinaria

Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy

15 kwietnia 2022
Wszystko o: konopnym białku roślinnym
  • Kulinaria

Wszystko o: konopnym białku roślinnym

15 kwietnia 2022
Właściwości zdrowotne zielonej kawy.
  • Kulinaria

Właściwości zdrowotne zielonej kawy.

15 kwietnia 2022
10 powodów, dla których warto jeść brokuły.
  • Kulinaria

10 powodów, dla których warto jeść brokuły.

15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Praktycznie każdy człowiek w Polsce. Codziennie chociaż trochę mięsa najczęściej podczas obiadu. Nic dziwnego dania, które zdobywamy...
Czytaj dalej
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022
5 najpopularniejszych składników owoców morza

5 najpopularniejszych składników owoców morza

29 sierpnia 2022

Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022
© lovinghut.waw.pl