Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Pozostałe
  • Wszystkie newsy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy
  • Kulinaria

Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy

admin 15 kwietnia 2022

Dziś cukrzyca to jedna z najczęstszych chorób i na dodatek jedna z chorób, które najczęściej prowadzą do śmierci. Choć istnieje cukrzyca typu 1, to jednak ta typu 2 jest najbardziej rozpowszechniona i ponad 90% chorych, to właśnie ludzie z cukrzycą typu 2. Z każdym rokiem wzrasta też liczba chorych na cukrzycę, do czego przyczyniamy się my sami i dziś takich wzrost odnotowuje się we wszystkich grupach wiekowych. To, że chorujemy na cukrzyce i musimy ją leczyć do końca życia jest w zdecydowanej większości naszą winą, gdyż nie dbamy o zdrową dietę, nie dbamy o sprawność fizyczną, doprowadzamy nasze ciało do otyłości, nie walczymy z wszechobecnym stresem, jak również zbyt późno reagujemy na swoje złe samopoczucie i zbyt późno zgłaszamy się do lekarza.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią i zawsze jest defektem w działaniu trzustki, która wydziela insulinę. Hiperglikemia prowadzi do zaburzeń i niewydolności i uszkodzenia wielu narządów w ciele człowieka a zwłaszcza serca, trzustki, nerek i nerwów obwodowych. Prawidłowe stężenie glukozy w osoczu krwi na czczo powinno oscylować w granicach od 70 – 99mg/dl. (3.9 – 5,5 mol/l). 
Każdy rodzaj cukrzycy należy leczyć i przy każdym rodzaju cukrzycy trzeba stosować dietę i zrzucić zbędne kilogramy, jeżeli takowe są. Zachowanie odpowiedniego sposobu odżywiania zapobiega cukrzycy, jak i pomaga leczyć cukrzycę już istniejącą. 

Wobec tego, w jaki sposób mamy się odżywiać, aby dietą leczyć cukrzycę?

– Trzeba rozpocząć od częstotliwości posiłków, których powinno być od 3 do 5 dziennie i nie powinny być zbyt obfite. 
– Druga zasada dotyczy regularności posiłków. 
– Wskazane jest również nie popijanie śniadania, ze względu na wahania poziomu glukozy. 
– W diecie cukrzycowej oprócz dietetycznego jedzenia można stosować przekąski, jak małą ilość niesłodkich owoców, surowe warzywa, orzechy, migdały, nasiona, gorzką czekoladę co najmniej 80%. a najlepiej 99%. I wszystkie przekąski mają być nieduże. Codzienne spożywanie warzyw i niesłodkich owoców jest niezbędne ze względu na obecność w nich błonnik, który wspomaga metabolizm i pomaga kontrolować poziom cukru w organizmie. I każdego dni powinno się go spożywać przynajmniej od 50 do 100 gram. 
– W posiłkach dobrze też, gdy znajdzie się trochę białka, bo pozwala ono na wyrównanie poziomu glukozy we krwi. A więc wskazana jest dieta opata na konsumpcji ryb i drobiu. 
– Cukrzyk może również w niewielkich ilościach jeść masło orzechowe i spożywać jogurt grecki naturalny. 
– W każdym przypadku cukrzyk powinien unikać rafinowanych węglowodanów, które są obecne na przykład w słodkich napojach, w słodyczach, w sokach oraz w białej mące. 
– Przede wszystkim w diecie cukrzycowej nie może być obecny biały cukier, słodycze, ciasta, słodkie napoje, białe pieczywo i ziemniaki. 

Czym jest i co wyznacza indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, dzięki któremu następuje klasyfikacja produktów żywnościowych pod względem ich wpływu na stężenie glukozy we krwi mierzony 2 do 3 godzin po posiłku. Indeks glikemiczny nie uwzględnia ilości zawartych węglowodanów w glukozie, lecz jest wyznacznikiem, który oznacza szybkość zmiany węglowodanów w glukozę. Im następuje wyższa wprowadzona wartość, tym następuje większy wzrost poziomu cukru we krwi, który ma wpływ na poziom insuliny. Indeks glikemiczny dotyczy wyłącznie węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie wpływają znacznie na wzrost stężenia glukozy i nie powodują wysokiego jej wzrostu. 
 Indeks glikemiczny stosowany jest do planowania diety cukrzycowej a także diety odchudzającej. Wszystkie produkty spożywcze w zależności od indeksu dzieli się na te o niskim indeksie glikemicznym, o średnim indeksie glikemicznym i o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób z cukrzycą, jak i dla osób na diecie odchudzającej najbardziej wskazane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. U diabetyków dieta taka nie podniesie poziomu cukru we krwi a u osób na diecie odchudzającej nie przyczyni się do wzrostu masy ciała, bo produkty takie zawierają niewiele kalorii.

Continue Reading

Poprzedni: Wszystko o: konopnym białku roślinnym
Następny: 5 najpopularniejszych składników owoców morza

Zobacz także

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
5 najpopularniejszych składników owoców morza
  • Kulinaria

5 najpopularniejszych składników owoców morza

29 sierpnia 2022
Wszystko o: konopnym białku roślinnym
  • Kulinaria

Wszystko o: konopnym białku roślinnym

15 kwietnia 2022
8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.
  • Kulinaria

8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.

15 kwietnia 2022
Właściwości zdrowotne zielonej kawy.
  • Kulinaria

Właściwości zdrowotne zielonej kawy.

15 kwietnia 2022
10 powodów, dla których warto jeść brokuły.
  • Kulinaria

10 powodów, dla których warto jeść brokuły.

15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

admin 9 lutego 2023
Mięso potrafi zachwycać smakiem. Aby tak było, należy je odpowiednio przygotować. Przyrządzanie mięsa to sztuka, jednak każdy...
Czytaj dalej
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022

Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
© lovinghut.waw.pl