Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Pozostałe
  • Wszystkie newsy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • 10 powodów, dla których warto jeść brokuły.
  • Kulinaria

10 powodów, dla których warto jeść brokuły.

admin Published: 15 kwietnia 2022 | Updated: 15 kwietnia 2022 3 minut czytania
10 powodów, dla których warto jeść brokuły.

Brokuły to jedno z warzyw, które ma najwięcej zwolenników i jednocześnie przeciwników. Dla niektórych jest to superżywność, ale jej smak i konsystencja sprawiają, że niekiedy trudno ją wprowadzić do diety dzieci i dorosłych. Ma wiele zdrowych właściwości, ale musi być spożywana w odpowiednich ilościach i odpowiednio przyrządzana, aby zachowała wszystkie swoje składniki odżywcze.


Jak gotować brokuły?

To warzywo z rodziny warzyw surowych, podobnie jak kapusta i kalafior, charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą w stosunku do masy potrawy. Z tego względu jest gwiazdą diet odchudzających i kontrolujących wagę. Aby zachować wszystkie te składniki odżywcze, należy je odpowiednio przyrządzić.

Na parze.


Zamiast gotować gniazda w wodzie, spróbuj przygotować je na parze. Zachowasz około 90% ich składników odżywczych! Przede wszystkim zawiera witaminę C i glukozynolany, które pomagają zapobiegać niektórym chorobom. Uwaga: ważne jest, aby trzymać je na parze krótko, nie dłużej niż 5 minut, aby ugotowane brokuły nie zaczęły tracić swoich właściwości.

Sauté.


Pozwala to również zachować wiele składników odżywczych oraz nadaje warzywom smak i konsystencję. Jest również doskonałym składnikiem potraw typu stir-fry i woka.


Au gratin.


To najbardziej apetyczny przepis dla dzieci lub tych, którzy nie są wielkimi fanami tego warzywa. Po krótkim czasie gotowania wystarczy dodać odrobinę sosu beszamelowego, starty ser i zapiec w piekarniku, mniam!

10 korzyści płynących ze spożywania brokułów.

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego.


Brokuły pomagają w usuwaniu złego cholesterolu z organizmu, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i zapobieganiu chorobom układu krążenia. Ponadto chrom, który reguluje ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu.

Żywność detoksykacyjna.


Właściwości antyoksydacyjne brokułów pomagają usuwać toksyny, wolne rodniki i kwas moczowy, ponieważ sulforafan poprawia funkcjonowanie wątroby. W rezultacie skóra i krew zostają oczyszczone.

Zdrowa skóra.


Oprócz działania detoksykującego na skórę dzięki przeciwutleniaczom, witaminy E, B, A K i kwasy Omega-3 wspomagają pielęgnację skóry i sprawiają, że wygląda ona atrakcyjniej, młodziej, jest gładsza i jaśniejsza. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu, który uelastycznia skórę, a witamina E chroni błony komórkowe skóry i zabezpiecza przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

Mocne kości.


To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, magnezu i cynku, które pomagają wzmocnić kości i zapobiegają zapaleniu kości i stawów.

Zdrowie oczu.


Zeaksantyna i beta-karoten (występujące głównie w liściach), witamina B2 i witamina A sprawiają, że brokuły doskonale chronią oczy. Z jednej strony brokuły zapobiegają zwyrodnieniom mięśni, zaćmie i uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV, a z drugiej strony luteina chroni oczy przed chorobami zwyrodnieniowymi.

Ochrona przed anemią.


Brokuły zawierają żelazo i białko — substancje niezbędne w walce z anemią.

Źródło błonnika.


Brokuły są zalecane osobom cierpiącym na zaparcia ze względu na zawartość błonnika, który nie tylko ułatwia wypróżnianie, ale także pomaga zapobiegać dolegliwościom żołądkowym, takim jak nadkwaśność i stany zapalne. Przyczynia się również do szybszego trawienia.

Poprawa układu odpornościowego.


Dzięki zawartości witaminy C, beta-karotenu, wielu witamin i minerałów brokuły pomagają wzmocnić układ odpornościowy.

Idealny dla kobiet w ciąży.


Kwas foliowy i fosfor są niezbędne do wykształcenia się płodu.

Zapobieganie różnym rodzajom nowotworów.


Ma właściwości antyrakowe, które są wzmocnione dzięki zawartości witamin A, C i E, aminokwasów, cynku i potasu. Badania wykazały, że spożywanie brokułów może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, macicy, prostaty, wątroby, okrężnicy, nerek i jelit. 

  • Kulinaria

Continue Reading

Poprzedni: Pierogi z bobem
Następny: Minimalizm w codziennych zakupach

Author's Other Posts

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić? Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

26 listopada 2024
Po co nam przyprawy do mięs? Po co nam przyprawy do mięs?

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć? tarta wegańskie jedzenie

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Zobacz także

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

admin 9 lutego 2023
16
  • Kulinaria

5 najpopularniejszych składników owoców morza

admin 29 sierpnia 2022
Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy
  • Kulinaria

Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy

admin 15 kwietnia 2022
Wszystko o: konopnym białku roślinnym
  • Kulinaria

Wszystko o: konopnym białku roślinnym

admin 15 kwietnia 2022
8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.
  • Kulinaria

8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.

admin 15 kwietnia 2022
Właściwości zdrowotne zielonej kawy.
  • Kulinaria

Właściwości zdrowotne zielonej kawy.

admin 15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
  • Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

admin 26 listopada 2024
Organizacja udanego wydarzenia to sztuka, która wymaga dopracowania wielu elementów — od wyboru miejsca, poprzez planowanie atrakcji,...
Czytaj dalej Read more about Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
Po co nam przyprawy do mięs? Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć? tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią obiad kurczak curry
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022

Przepisy

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować? Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

19
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości Olej konopny i jego właściwości
  • Kuchnia

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?
  • Pozostałe

Efektowna przestrzeń eventowa — jak to zrobić?

admin 26 listopada 2024
Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

admin 9 lutego 2023
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

admin 7 września 2022
© lovinghut.waw.pl