Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Pierogi z bobem
  • Przepisy

Pierogi z bobem

admin 15 kwietnia 2022

W polskiej kuchni istnieje wiele rodzajów pierogów. Różnią się głównie nadzieniem, to też ich najsmaczniejsza część. Trzeba również zwrócić uwagę na odpowiedni sposób przyrządzenia ciasta tak, żeby nie rozpadło się podczas gotowania. Farsz z bobu jest bardzo smaczny i zdrowy. Ten rodzaj pierogów jest z pewnością mniej popularny i znany, ale niemniej pyszny i z pewnością warto wypróbować poniższy przepis. 
Te pierogi możemy przygotować także w wersji wegańskiej: wówczas cebulę i boczek zastępujemy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz łyżką oleju. Gotowe pierogi możemy także polać olejem. 

Składniki

Na ciasto będą nam potrzebne: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka mleka i pół łyżeczki soli. 
Do przygotowania nadzienia wykorzystamy: pół kilograma bobu, 100 g boczku wędzonego, łyżkę oleju, cebulę, łyżkę cząbru oraz sól i pieprz. Dodatkowo możemy wykorzystać słoninę (100 g) do okraszenia pierogów. Z tych składników uzyskamy cztery porcje pierogów. 

Przepis

Przygotowujemy nadzienie: najpierw gotujemy bób w osolonej wodzie, odcedzamy i obieramy z łupinek. Miksujemy przy użyciu blendera na gładką masę. Cebulę obieramy i siekamy, boczek podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia szklimy cebulę i dodajemy do zmiksowanego bobu. Mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem.

Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy drewnianą łyżką aż do momentu, w którym mąka wchłonie mleko. Odstawiamy do wystudzenia i zagniatamy. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy, podsypując mąką, aż osiągnie właściwą konsystencję. Dzielimy ciasto na trzy części i rozwałkowujemy, podsypując cały czas mąką. Przy użyciu szklanki wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. 

Przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy aż do momentu wypłynięcia. Odcedzamy i wykładamy na półmisek. Pierogi możemy okrasić wysmażoną słoniną. Smacznego! 

Continue Reading

Następny: Domowy marcepan – przygotujmy go sami

Zobacz także

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Domowy marcepan – przygotujmy go sami
  • Przepisy

Domowy marcepan – przygotujmy go sami

15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Praktycznie każdy człowiek w Polsce. Codziennie chociaż trochę mięsa najczęściej podczas obiadu. Nic dziwnego dania, które zdobywamy...
Czytaj dalej
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022
5 najpopularniejszych składników owoców morza

5 najpopularniejszych składników owoców morza

29 sierpnia 2022

Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022
© lovinghut.waw.pl