Skip to content
lovinghut.waw.pl

lovinghut.waw.pl

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Pozostałe
  • Wszystkie newsy
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • 5 najpopularniejszych składników owoców morza
  • Kulinaria

5 najpopularniejszych składników owoców morza

admin 29 sierpnia 2022

Zapewne słyszałeś, że im bardziej urozmaicony jest nasz jadłospis, tym bardziej zbilansowana będzie nasza dieta i dotyczy to nie tylko posiadania kolorowego talerza z różnymi warzywami, ale również białka, przy czym owoce morza są idealnym rozwiązaniem, aby urozmaicić nasze dania. Oto 5 najpopularniejszych składników owoców morza, z którymi można stworzyć pyszne przepisy.

1. RYBA

Jeśli chodzi o ryby, istnieje debata wśród tych, którzy nie klasyfikują ich jako owoce morza, ale są inni, którzy twierdzą, że dania z owoców morza mogą czasami zawierać plastry ryb.

Prawda jest taka, że ten przysmak pochodzący zarówno ze słodkiej, jak i słonej wody można przyrządzić na wiele sposobów – na surowo, sauté, grilowany, pieczony, smażony, gotowany na parze lub jako bazę do aromatyzowania gulaszu czy zupy. Naszym zdaniem najlepsze ryby, to świeże ryby prosto z kutra, nad morzem. W załączonym linku poznasz listę najlepszych restauracji w nadmorskim Mrzeżynie: https://emrzezyno.pl/gdzie-warto-jesc-w-mrzezynie-5-najciekawszych-restauracji

2. HOMAR

Homar jest skorupiakiem, którego istnieje kilka gatunków przeznaczonych do spożycia, z których najbardziej znany jest homar europejski lub czerwony. Ma wydłużone, mocne ciało z grubą skorupą pokrywającą głowę i odwłok.

Jest to bardzo popularny składnik ze względu na delikatne i smaczne mięso. Najczęściej gotuje się go w dużej ilości osolonej wody, a po kilku minutach tam spędzonych lub gdy zmieni kolor na charakterystyczny czerwonawy, otwiera się go na pół, grilluje lub piecze i polewa masłem.

3. KRAB

Krab to skorupiak o grubej, sztywnej, owalnej, żółtobrązowej skorupie, zawierający delikatne, smaczne mięso, które wykorzystuje się w różnych przetworach lub do aromatyzowania bulionów. W zależności od gatunku, pyszne mięso można znaleźć również w jego nogach, dzięki czemu całe zwierzę nadaje się do spożycia.

4. KREWETKI

Być może wśród owoców morza, krewetki są najbardziej popularne, ponieważ mają słodki i łagodny smak z delikatną i lekko chrupiącą teksturą. Te owoce morza znajdują się zazwyczaj w sprzedaży w formie morżonej, więc są dostępne o każdej porze roku. Ponieważ jest to składnik łatwy i szybki do przyrządzenia, znajduje zastosowanie w wielu potrawach w kuchni.

5. OSTRYGI

Ich smak i konsystencja zależy od gatunku i miejsca, z którego pochodzą. Wiele osób nie lubi ich ze względu na wygląd, ale w środku zawierają miękkie mięso o pysznym smaku. Można je gotować lub jeść na surowo, otwierając małą muszlę czubkiem noża i znajdując mięso na spodniej stronie muszli w kałuży płynu, który może być przezroczysty, szary lub białawy. Mięso ostryg jest zazwyczaj kremowe, ale to też zależy od odmiany.

Continue Reading

Poprzedni: Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy
Następny: Po co nam przyprawy do mięs?

Zobacz także

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy
  • Kulinaria

Cukrzyca atakuje bez opamiętania a my jej w tym pomagamy

15 kwietnia 2022
Wszystko o: konopnym białku roślinnym
  • Kulinaria

Wszystko o: konopnym białku roślinnym

15 kwietnia 2022
8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.
  • Kulinaria

8 zdrowotnych właściwości kefiru, które mogą Cię zainteresować.

15 kwietnia 2022
Właściwości zdrowotne zielonej kawy.
  • Kulinaria

Właściwości zdrowotne zielonej kawy.

15 kwietnia 2022
10 powodów, dla których warto jeść brokuły.
  • Kulinaria

10 powodów, dla których warto jeść brokuły.

15 kwietnia 2022

Lista artykułów

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

admin 9 lutego 2023
Mięso potrafi zachwycać smakiem. Aby tak było, należy je odpowiednio przygotować. Przyrządzanie mięsa to sztuka, jednak każdy...
Czytaj dalej
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
Czym jest dieta śródziemnomorska?

Czym jest dieta śródziemnomorska?

29 sierpnia 2022

Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

admin 30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022

Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?
  • Kuchnia

Czym jest dieta śródziemnomorska?

admin 29 sierpnia 2022
Olej konopny i jego właściwości

Olej konopny i jego właściwości

15 kwietnia 2022

Pozostałe

Po co nam przyprawy do mięs?
  • Kulinaria

Po co nam przyprawy do mięs?

9 lutego 2023
Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?
  • Przepisy

Dobre dania mięsne – co warto wiedzieć?

30 września 2022
Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?
  • Przepisy

Rośliny strączkowe – jakie dania można z nich przygotować?

7 września 2022
Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią
  • Przepisy

Przepis na szybkie i proste curry z kurczakiem i dynią

31 sierpnia 2022
© lovinghut.waw.pl