Z pewnością nieraz słyszałeś, jak ważne jest powolne jedzenie, jednak większość ludzi to ignoruje. Należy wziąć pod uwagę, że szybkie jedzenie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, nasz organizm nie jest przygotowany do spożywania dużej ilości pokarmu w krótkim czasie, jedząc powoli uzyskamy wiele korzyści.
Ułatwianie utraty wagi.
Powolne spożywanie posiłków ułatwia organizmowi przyswajanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu i sprawia, że jemy mniej. Dzieje się tak za sprawą sygnałów sytości wysyłanych przez nasz mózg. Jeśli jemy zbyt szybko, nie mamy czasu na ich wygenerowanie i w krótkim czasie przyjmujemy więcej kalorii, niż potrzebujemy. Jedząc powoli, dobrze przeżuwając każdy kęs, zużywamy mniej kalorii. Szacuje się, że żołądek potrzebuje od 20 do 30 minut, aby zasygnalizować, że jest pełny i aby mózg wysłał sygnał o sytości, więc jedząc powoli, ułatwimy sobie to drugie zadanie i zjemy tylko tyle, ile potrzebujemy.
Powolne spożywanie posiłków ułatwia trawienie.
Jeśli jemy szybko, przeżuwamy mało pokarmu i pomijamy pierwszy etap procesu trawienia. Żując mało pokarmu, mniej się ślinimy, a to oznacza, że do żołądka trafia pokarm nieco rozdrobniony, co spowalnia trawienie i sprawia, że jest ono cięższe. Z tych wszystkich powodów ważne jest, aby dobrze przeżuwać pokarm. Pomoże to naszemu organizmowi uaktywnić żołądek do procesu trawienia, uwalniając różne enzymy i kwasy, które sprawią, że trawienie będzie bardziej efektywne i pomogą nam lepiej wykorzystać składniki odżywcze.
Dzięki temu jedzenie będzie Ci smakowało bardziej.
Jedząc powoli, będziesz w stanie lepiej dostrzec różne smaki i niuanse potraw oraz cieszyć się nimi. W ten sposób można uniknąć dodawania sosów, które maskują te smaki i najczęściej powodują przybieranie na wadze. Ponadto, jeśli to możliwe, jedzenie powinno być czynnością społeczną, która pomaga oderwać się od problemów dnia, a jednocześnie rozmowa z innymi ułatwia wolniejsze jedzenie.